ALCANTARA MAR, JEAN NOUVEL

alcantara_mar_001

El projecte de Jean Nouvel, el trobem a Lisboa cerca de la estación de Alcantara-Mar, en una parcela complicada, en forma de triangle, on anteriorment hi habia un servei de deixalleria. A part de la dificultat donada per la geometria, ens trobem amb una mansana rodejada per grans carrils de circulació.

Actualment no esta construit, el projecte va iniciar el seu desenvolupament en el 2003, per encarrec de l’empresa pública de Lisboa urbanizacoa. El terreny en el cual està situt el projecte te un conjunt de 40.000m2.

La mansana quedarà composada per un conjunt de 8 edificis de 4 plantes cadascún. Els cuals tenen patis interiors on s’accedeixen a ells mitjançant passos estrets, recordant d’aquesta manera els carrers estrets que presenta la ciutat de Lisboa.nouvel_alcantara_01

Els usos previstos pel projecte són, un 60% per a la vivenda, i el comerç i els serveis un 20% cadascún. En total hi hauria un conjunt de 160 apartaments. Els comerços i serveis estan situats en planta baixa, mentres que les vivendes en les superiors.

En un intent de rememorar la cultura de la ciutat coloca en les façanes de rajoles, donant el caracter que te la ciutat en el propi edifici. A part d’aquesta característica façana, Nouvel, deixa clar que no s’oblida dels trets característics de la ciutat, ja sigui en els estrets passatges nombrat anteriorment, o respectant l’escala dels edificis que juga a la perfecció amb la construcció del voltant.

En altres parts de la façana, l’arquitecte col·Loca façanes totalment vidriades on es veuen algunes de les façanes que han estat convertides en jardins verticals.

Com s’ha dit abans, l’entorn de la mançana es bastant advers, degut a que hi ha grans vies de circulació, Nouvel, va decidir col·locar tot el desenvolupament de l’activitat a l’interior de “cubs”, amb l’intenció de protegir-se del que ens envolta. Essent concevit com un dens tancament de patis, en referència a les antigues places de Lisboa. En els punts d’entrada en aquests patis, col·loca fuents d’aigua per enmascarar el soroll del tràfic.

 

Com es veu en les imatges d’aquí, cada pati te el seu propi microclima, on amb diferents materials orgànics generaràn diferents temes de jardí. Les façanes interiors dels edificis de vivenda traduiran els diferents caràcters del pati, amb la vegetació, efectes d’aigua i deversos materials. Això marcarà també l’activitat que es desenvoluparà en ell.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Plànols del projecte en PDF

562-ep-pln02-r2

562-ep-pln00-rdc

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s