Town house – Seijo

Dades del projecte:

Localització i any: Seijo, Japó – 2005/06

Parcel·la: 1467 m2 – 14 habitatges – densitat baixa: 95 hab/hect

Habitatges: 90-120 m2 – 2-3 plantes + soterrani

Town House:

Aquest projecte destaca en l’historial de Sejima (SANAA) perquè és la primera vegada que l’arquitecta es troba davant d’un encàrrec per a un promotor privat (Taisei Corporation), així que aprofitant que no té un client amb exigències específiques, no perd l’oportunitat d’experimentar tan en forma com en materialitat i estructura.

1

Per a l’estructura utilitza acer i formigó armat i un recobriment d’obra de fàbrica com a material modern i luxós, que té un bon envelliment i és fàcil de mantenir. Pels acabats finals de carpinteria es decanta per l’acer, que redueix al mínim el seu impacte en façana i afavoreix la sensació de lleugeresa i transparència que busca el projecte.

2

El punt de partida a l’hora de donar la forma al conjunt, ve determinat per la intenció de relacionar el projecte amb l’espai públic, creant un ambient ambigu entre interior i exterior i entre privat i públic. Així les distancies entre les peces són diferents unes de les altres per anar creant diferents espais, ja siguin de pas, de connexió o jardins de diferents mides. Amb això el que s’intenta és crear una nova experiència espacial, donant molt importància als límits i a les connexions entre espais. Tot això respon a un lema bàsic en el despatx de SANAA: recuperar el contacte amb la naturalesa i la ciutat.

Les peces que creen aquest joc d’espais són d’una regularitat impecable: formes molt senzilles però que a la vegada permeten una gran diversitat combinatòria únicament canviant la orientació i les dimensions d’aquestes. A més, la regularitat permet la desjerarquització de l’espai, creant espais funcionals però lliures per adaptar la funció que cada propietari cregui oportuna.

Amb aquest complex joc de volums, Sejima aconsegueix crear un ambient que invita a la socialització però sense perdre mai la intimitat d’una casa pròpia. Així, cada finestra dóna o bé a una paret veïna, o bé a un pati que només té visuals amb el propi habitatge.

8

Els habitatges són tots variants. Alguns tenen totes les seves peces en un mateix nivell, mentre que d’altres es reparteixen en diferents nivells, ja siguin superiors o inferiors (pis soterrani). Fins i tot alguns habitatges gaudeixen d’una terrassa pròpia elevada del pati, prou aïllada dels volums adjacents i amb vistes al barri, que s’estén en totes direccions.

En definitiva, es tracte d’un projecte que brilla per la seva elegancia i delicadesa, i que gaudeix d’un joc privilegiat d’espais que fan que habitar una casa sigui una aventura continua d’experimetació de noves relacions vers l’entorn. Amb aquest projecte Sejima vol recrear una petita porció de la ciutat utópica que ella i el seu despatx ha anat ideant al llarg dels anys.

Aquesta entrada ha esta publicada en arquitectura, habitatge, Flexibilitat, accessos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s