Cité manifesté – Mulhouse

Per commemorar el 150è aniversari dels primers habitatges socials de Mulhouse, una de les ciutats pioneres a França d’aquest sistema, el director de l’empresa més important de la ciutat, gràcies a la qual la ciutat s’ha desenvolupat, Pierre Zemp, va decidir construir un conjunt de cases socials amb arquitectes reconeguts en el panorama internacional. Amb Jean Nouvel com a director del programa, el seu i quatre grups més d’arquitectes van desenvolupar el que havien de ser unes cases socials que, a més de preocupar-se pel tema econòmic (no es podien superar els 900€/m2), es preocupessin per jugar amb l’entorn urbà i oferir una gran diversitat en forma, material i construcció i demostrar que l’habitatge social podia ser un objecte molt interessant d’estudi i inversió per a l’arquitectura moderna. D’aquí el nom de Cité manifesté.

1

El projecte es va idear el 2003, però la seva construcció no es va iniciar fins el 2005. Cada despatx disposava d’una illa sencera per a realitzar els seus habitatges, totes elles regulars, excepte la que dóna al carrer principal, i que va ser la escollida per Jean Nouvel.

2

A continuació es comparen dos dels projectes realitzats: el de Jean Nouvell i el de Poitevin&Reynaud

Jean Nouvel Poitevin&Reynaud
Preu final 690 €/m2 880 €/m2
Habitatges 10 11
Superfície Entre 150-180 m2 150 m2
Estructura Metàl·lica De formigó
Façana Acabat en xapa i carpinteria metàl·lica i de plàstic Acabats en xapa i carpinteria exterior de fusta
Distribucions Plantes irregulars en forma però regulars en alçada (dúplex + altell) Plantes regulars en forma però irregulars en alçada (dúplex que se sobreposen)
Espais exteriors Totes tenen jardí i terrassa Totes tenen jardí i la majoria terrassa
Garatge Per un cotxe, amb entrada a la casa a través d’un petit vestíbul Doble, amb entrada directa a la casa per la cuina
 Observacions En la planta superior cada habitació té una pica i un plat de dutxa, i hi ha un doble espai en la part central, al costat de l’escala.

Els habitatges es troben sota una gran coberta unitària que fa també de porta al conjunt.

La planta superior es va deixar inacabada perquè cada usuari adaptés l’interior a les seves necessitats (1, 2 o 3 habitacions)

 

Aquesta entrada ha esta publicada en arquitectura, façanes, habitatge. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s