Conjunt Residencial Balance, Uster

Arquitectes: Haerle Hubacher und Hofmann

Localització: Uster, Suïssa

Any del projecte: 2000-2001

Solar: 11.562 m²

Programa: 35 unitats d’habitatge de 190 m² i 70 m² de balcó.

 Aquest conjunt residencial és un dels tres projectes dels anomenats habitatges “Balance”. Un concepte que pretén unir el luxe de la casa unifamiliar amb la sostenibilitat i eficiència de l’habitatge col·lectiu, creant una alternativa atractiva.

 

vista general

A Uster, a tant sols onze minuts de Zurich en tren, es situen trenta-cinc “cases” concentrades en set blocs puntuals de varis pisos. La proximitat amb la ciutat sense perdre el caràcter suburbà aïllat aporta al projecte un extra de qualitat.

emplaçament

plànol d’emplaçament

L’accés a cadascun dels habitatges es produeix des de l’exterior, recordant la idea de casa unifamiliar. S’aconsegueix a partir d’una escala totalment oberta que porta a unes galeries perimetrals on es situen les portes d’entrada. Cada unitat, a més, té plaça d’aparcament pròpia coberta per una pèrgola, a nivell de l’entrada principal de la torre.

Els pisos individuals es venen com a envolupants estructurals nobles de 190 m² interiors i 70 m² d’espai exterior. De manera que s’uneixen les qualitats de l’habitatge unifamiliar, gràcies a la galeria perimetral, amb avantatges de minimització de costos i flexibilitat tipològica.

La distribució es redueix, doncs, a dos punts d’accés des de l’escala exterior, un nucli d’instal·lacions i una capa independent d’armaris on s’hi oculta el sistema de ventilació.

planta tipus

Unitat d’habitatge

L’interessant d’aquest sistema és que, amb un mínim esforç, es poden fer variants de l’habitatge. Des d’un gran “loft” fins a cases de vuit habitacions, o dividir cada unitat en dos habitatges independents. Això produeix diversitat social, famílies joves juntament amb persones grans, o fins i tot la possibilitat de crear oficines a l’última planta.

Finalment, per emfatitzar el concepte de sostenibilitat i, de pas, portar la vegetació a aquests balcons perimetrals, es pensa en una malla metàl·lica a les baranes on les plantes poden creixen i enredar-se creant un efecte de façana verda.

Oriol Bargalló Mandri

Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s