Bloc d’habitatges a Reussinsel, Luzern

Arquitectes: Andreas Rigert + Patrik Bisang

Localització: Luzern, Suïssa

Any del projecte: 2005-2006

Programa: 24 habitatges, entre 60 m² i 116 m²

El bloc residencial pretén dotar d’urbanitat, més activitat i densitat a una zona marginal on només apareixen algunes cases unifamiliars aïllades. Així doncs es construeixen habitatges de gran qualitat, oberts cap al riu, amb terrasses i ventilació creuada competint qualitativament amb les unifamiliars sense perdre l’eficiència i agrupació del bloc.

irregularitat de façana

Situat a Lucerna, Suïssa, l’emplaçament es veu molt acotat per tots els elements que té al seu entorn: la muntanya, les vies del tren, i el carrer principal pel sud; i el riu Reuss pel nord. Aquests límits provoca que el bloc sigui lineal, sense gaire profunditat, i lleugerament corbat per adaptar-se al marge del riu.

La presencia del tren resulta molesta pel soroll, de manera que l’edifici s’aïlla per l’orientació sud i, en canvi, s’obra cap al nord aconseguint vistes al riu. Això genera un problema de solejament que es soluciona pels grans finestrals i per la forma irregular de la façana nord, buscant captació de l’est.  Unes grans obertures que es protegeixen de l’excés de radiació  amb persianes de lames orientables.

situacio

Situació i emplaçament

El disseny de l’aparcament està perfectament pensat. Per la situació en la que està l’edifici és indispensable que cada habitatge tingui plaça de pàrquing. Al no poder-se col·locar a l’exterior per falta d’espai es construeix sota el bloc, però semisoterrat, elevat respecte la cota de carrer. D’aquesta manera l’aparcament pot aconseguir ventilació natural, el nivell freàtic del riu no dóna problemes i les plantes baixes aconsegueixen intimitat, podent posar habitatges amb jardí privat. Una planta baixa que per la zona l’accés queda buida obrint-se completament cap al riu.

secció

Secció transversal

plantes1

Plantes soterrani i baixa

L’accés es produeix per tres escales que salven el desnivell de la planta semisoterrada, seguides de tres nuclis per on s’arriba als pisos. Cada nucli d’escales distribueix a dos o tres habitatges per planta. Al no ser un sol nucli amb passera, els pisos tenen doble façana i, per tant, ventilació creuada.

Hi ha dos tipus d’habitatge: uns de 60m² que només tenen façana nord cap al riu, una sola habitació i un bany; i els de 116m², de tres habitacions, dos banys i ventilació creuada. A partir d’aquests  hi ha diferents variacions segons les irregularitats de la façana, el gir de la cantonada o el canvi formal de l’última planta.

Tots es relacionen per tenir una cuina oberta al menjador i la sala d’estar; tenir un petit rebedor, per no entrar directament a la sala i uns balcons prefabricats de 6,5m² que sobresurten de façana.

3d.jpg

Axonometria amb tipologies

cuina

cuina oberta al menjador i a façana sud, amb doble tancament per aïllar el soroll del tren.

Aquestes petites terrasses es fixen a la façana un cop acabada l’obra, com un element totalment aïllat i independent. Així s’evita el pont tèrmic que suposaria fer sortir el forjat. Uns balcons que, al estar totalment sortits de la façana, permeten captar molt millor el sol i inviten al propietari a sortir gaudint de les vistes.

La planta àtic no té terrasses prefabricades, però la façana es recula i el sostre es forada creant balcons i ambients interiors més il·luminats.

terrassa àtic

Oriol Bargalló Mandri

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s