Concoret Housing for the Eldery, Nomade Architects

Arquitectes: Nomade Architects

Localització: Loire-Atlantique, França

Any del projecte: 2013

Programa: Residència per la gent gran, 44 llits

vista general

vista façana sud

Situat al barri Loire-Atlantique de Concoret, l’edifici és considerat el primer allotjament per la gent gran a França, se l’ha atorgat l’etiqueta d’eficiència energètica per “BBC Effinergie”.

emplaçament

L’edifici ofereix solucions a una sèrie de problemes complexos que es presentaven en el programa i la construcció en si. El repte era donar la benvinguda i integrar els residents en un ambient social estimulant, respectant la individualitat i la privacitat de cada persona i, al mateix temps , incorporar un enfocament de control d’energia d’alt rendiment en el procés de construcció. La seva distribució interior afavoreix una gestió de flux optimitzat i una distribució funcional dels espais .

Està ubicat en un lloc privilegiat en un entorn rural de conreus i els boscos. El “EHPA” s’aprofita de la topografia i s’organitza entorn a una sèrie de nivells independents i aprofitant el desnivell. Està construït just contra el vessant per reduir al mínim la quantitat de superfície de façanes orientades al nord. Cap al sud , l’edifici s’obre generosament cap a l’entorn en tots els seus nivells.

La instal·lació està construïda a partir d’una estructura de formigó combinada amb estructura de fusta.

L’ús de la fusta com a material de revestiment dóna a tota la envolupant un sentit d’unitat. El revestiment vertical aplicat a les façanes utilitza les espècies locals ( acàcies i castanyers ) que s’inclouen amb dos tons de color ( gris i fusta natural ) que harmonitzearan perfectament amb el pas del temps.

escales exteriors

L’entrada a l’edifici, situada al nord, està assenyalada per un porxo. La façana nord , intercalada amb obertures , introdueix una llum suau i homogènia en les zones de circulació . Cap al sud , la façana ofereix una sèrie de terrasses i balcons que s’aboquen en el paisatge, oferint als residents unes vistes privilegiades a les zones verdes privades i col·lectives.

finestres

obertures intercalades al pati interior

porxo.jpg

porxo de la façana sud

Els 44 apartaments, d’una i dues habitacions, estan dotats d’un hall que distribueix a una cambra de bany, una sala d’estar equipada , zona de cuina i un dormitori. Cada unitat d’habitatge està proveïda d’un espai exterior¡ accessible des de la sala d’estar o el dormitori , oferint a cada resident un alt nivell de confort i independència. Una àmplia orientació al sud i terrassa parcialment coberta amplia l’espai de sala d’estar , proporcionant una vista sense obstacles sobre el bosc .

planta tipus

exemple d’apartament “tipus”

sala d'estar

Sobre l’espai verd, la residència compte amb: un pati interior plantat, un gran espai verd al sud que comprèn un jardí de roses, un hort i altres àrees que ofereixen als residents ocupar el temps i participar en diverses activitats . El sostre verd integra l’ edifici en el seu entorn, augmenta la seva inèrcia i proporciona un millor control sobre el drenatge d’aigua de pluja.

passadis.jpg

passadissos amb grans obertures cap a l’espai verd

Oriol Bargalló Mandri

Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s