TIMBERYARD SOCIAL HOUSING | O’Donnell + Tuomey | Dublín

stringio (15)

El despatx d’arquitectura irlandès O’Donnell + Tuomey és l’encarregat de realitzar aquest projecte de 47 habitatges + equipament comunitari al barri històric Liberties de Dublín, finalitzat l’any 2009.

Sin título-1     stringio (10)

L’objectiu consisteix en crear un nou front al carrer acabat de traçar, per tal d’aconseguir cosir les cicatrius generades en el teixit urbà existent.

Amb l’aparició de Cork Street com a nou eix viari de la ciutat, molts edificis d’habitatge van desaparèixer i d’aquí sorgeix posteriorment una gran necessitat d’habitatge col·lectiu a la zona. Així doncs, es tractava de donar cabuda a nous residents així com als desallotjats, de la mateixa manera que de generar una nova façana urbana adient per a l’obertura d’aquest gran nou eix vial.

    Cork Street, Dublín

bbea9feaace16adb1f0bc1f49d404913   03__Timberyard_Photograph

Un bloc lineal i un altre en forma de “U” es col·loquen de tal manera que propicien l’aparició d’un espai públic de forma triangular en el seu interstici. Aquest espai serà un dels punts principals d’aquest projecte, actuant com a espai públic de pas per al barri, que relaciona la via principal de Cork Street amb el teixit residencial històric existent, així com a espai comunitari segur i protegit per als veïns d’aquests nous habitatges.

Site plan

Emplaçament

Part de la vida que posseeix aquest espai li ve donada pels seients a les finestres dels habitatges en planta baixa, així com les terrasses i les tribunes en façana que se li aboquen, que fan d’aquest el nucli social del complex residencial.

timber yard     timber yard

Un altre tret característic d’aquest projecte és la variació d’alçades al llarg dels seus blocs, variació que adopten els arquitectes per tal de respondre a les diferents condicions de l’entorn, anant de la gran escala de PB+6 proposada al llarg del corredor de Cork Street fins a una escala més baixa de PB+2 en contacte amb els habitatges residencials existents al teixit històric.

4-Context     30234f00e978723c0e23d25b727d42fd

L’edifici es composa d’una estructura de formigó in situ amb una envoltant de maó. El maó, juntament amb la fusta, són els principals materials de construcció d’aquest projecte, fent referència als materials constructius dels habitatges i edificis industrials existents a la zona i l’antic ús d’aquest emplaçament com a pati de fusta “timber yard”.

La composició de façana juga amb la superfície continua del maó vist, amb un gran tractament de les seves obertures, amb un seguit de terrasses encastades cap a l’interior així com tribunes vidriades que s’enfilen cap al pati interior de l’illa. Les finestres s’alineen a l’interior de la façana, per tal de reforçar la continuïtat de la superfície de maó ceràmic.

stringio (3)

Obertures de fusta i pletines metàl·liques per a les baranes

Les façanes es modulen amb porxos i terrasses encastades i finestrals sortints per tal de dotar de gran profunditat i complexitat la superfície dels edificis.

PLANTES

Aquesta complexitat i varietat mostrada a l’exterior de l’edifici es correspon amb la diversitat de tipologies residencials al seu interior. Es tracta d’habitatges majoritàriament en dúplex i amb terrasses a doble alçada que creen un sentit de relació amb els veïns i amb el pati comunitari com a espai central de la comunitat.

00_15_Timberyard_drawingSecció AA’

stringio (24)

Façana lateral

TIPOLOGIES D’HABITATGE:
tipologies

ESPAIS INTERIORS:

          stringio (13)   Vista de les terrasses

   stringio (14)

Vista espai cuina-menjador

Nerea Mota Vázquez

Aquesta entrada s'ha publicat en habitatge i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s