AM KATZENBACH ZÜRICH

Arquitecte: ZITA COTTI

Ubicació: Katzenbachstrasse 21-71, Zürich, Suïssa (2007)

EMPLAÇAMENT I COMPOSICIÓ DE L’ESPAI

L’arquitectura de Zita Cotti consisteix en 13 blocs d’habitatges situats perpendicularment als dos carrers que permeten accedir al solar construït, un al nord-est i l’altre al sud-oest.

Aquests blocs allargats amb una forma particular, que explicaré posterioment, es troben separats entre si per tot un seguit de passeigs i/o recorreguts per poder accedir als nuclis d’escala i ascensor de cada un d’ells.

Passejos d'accés als diferents blocs

Passeigs d’accés als diferents blocs

Emplaçament

                                                

CONSTRUCCIONS EN ALTURA I PLANTA

Aquests blocs d’habitatges, com molt bé diu el nom, no disposen de comerç en planta baixa, sino que els blocs en la seva totalitat estan formats d’habitatges de dos o tres dormitoris.

Pel que fa a la seva construcció, són blocs de planta baixa més 3 o 4 plantes formats per quatre habitatges en cada pis. Cada bloc disposa de dos nuclis d’accés a les diferents plantes per les quals s’accedeix a dos habitatges diferents en cada un d’ells. La peculiaritat d’aquests nuclis és que en cada planta al sortir de l’ascensor i accedir a als dos habitatges resulta que en un d’ells has de pujar una rampa, fet que provoca que els dos habitatges en altura tinguin una diferència de 30-50cm entre forjats però que en façana sigui molt poc apreciable.

Secció de dos dels blocs construits

Secció de dos dels blocs construits

Planta Baixa

Planta Baixa

Planta tipus

Planta tipus

LA VIDA EN L’INTERIOR

La distribució interior de cada habitatge resalta per tenir un espai en forma de “Z” que permet una ventilació creuada. Aquest espai està compost per cuina, rebedor, menjador i sala d’estar, que permet disfrutar de dos entrades de llum completament oposades amb dos vistes també diferents. Aquest espai en “Z” acaba amb una terrassa que forada la planta cap a dins aïllant-la en dos cantons a aquesta permetent-li una millor privacitat. Aquesta terrassa és el que dóna una forma peculiar a la planta i una disuniformitat i menys homogeneitat a la façana.

Pel que fa al negatiu de la vivenda, està compost per les estances més privades de l’habitatge com serien els diferents dormitoris i les diferents cambres de bany. Per garantir aquest agradable espai en “Z”, Zita Cotti aïlla un dels dormitoris renunciant així a un espai més conjunt de lavabos i dormitoris; tot i això té l’avantatge de tenir un espai més privat de la resta de dormitoris o en canvi, utilitzar-lo  com a despatx, entre d’altres usos.

Distribució interior d'un bloc d'habitatges

Distribució interior d’un bloc d’habitatges

Vista des de la terrassa

Vista des de la terrassa

Planta detall

Planta detall

Redactor: RICARD MAS MALLAFRÉ

Habitatge col·lectiu, ETSAB

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s