Obrir la porta

Clara Aresté Florensa

Las puertas,[…] son la expresión de un uso; no tanto por lo que tienen de artilugio, sino por la capacidad de poner en relación, de dar paso o de cerrarlo, de unir o de separar ambientes, de dejar ver o de ocultar e incluso, por su misma condición móvil, de hacer cualquiera de estas cosas a medias o con matices.[1]

En aquest post s’intentarà estudiar un element tant comú, però alhora tant deixat passar desapercebut, com són les portes d’un habitatge.

TIPUS DE PORTES

 Al començar a estudiar aquest element, una de les primeres preguntes que pot venir al cap és quines portes? I doncs, és que de tipus de portes n’hi ha molts, se’n pot parlar de tots. Però ja que ens trobem a l’era de les noves tecnologies, dels smartphones, els smart TV, els smart- qualsevol cosa, perquè no ens endinsem a l’estudi de les portes que poden fer més que no només obrir o tancar? Ens centrarem amb les portes multifunció.

Tothom ha somiat alguna vegada en obrir una porta i entrar a un nou món, una porta secreta, amagada que et descobrís una estança amagada a tothom que no sap que allò és una porta. Les portes camuflades ens permeten poder somiar, imaginar, amagar-nos i tornar a aquella infantesa que tenim tots a dins.

 enhanced-buzz-3454-1364833310-4  amazing-secret-doors-12

Aquestes portes camuflades poden tenir aparences molt variades i amb funcions molt diverses, des de prestatgeries fins a escales, passant per simulació d’armaris o de la decoració del mur.

També podem trobar les portes que permeten tenir un ús totalment diferent amb un simple canvi: pivotant en horitzontal, la porta, que pot semblar normal, es converteix en una porta ping-pong, per exemple.

pingpong_door1 ping_pong_door

D’altra banda, les portes estàndard estan pensades per un sol tipus de persona, l’estàndard. Però si pensem que al món hi ha molts tipus de persones, les portes s’hi haurien de poder adaptar. Per això hi ha diversos tipus de portes que permeten l’ús per part de tipus de persones variats: adults i nens, per exemple, només per nens…

enhanced-buzz-31181-1364834280-22 minjjoo1

UNIR O SEPARAR?

De fet, però, les portes sempre compartiran una funció, una que depenent del tipus d’habitatge en què es col·loqui, serà la d’unir o la de separar espais.

Al segle XVIII es va inventar el passadís, un espai que funcionés com a nexe d’unió entre estances, però que garantís la privacitat d’aquestes. Abans, els espais estaven encadenats, d’una habitació es passava a l’altra, de manera que les portes comunicaven aquests espais i també formaven part de la vivència d’aquest. Per una part era un problema, perquè per anar d’una habitació a la última de la casa havies de travessar totes les altres, però així també era molt important posar bé les portes i posar-ne les necessàries per tal de trobar alternatives i bifurcacions des d’una mateixa cambra. Ara, però, amb les tipologies amb passadís, la porta serveix per separar. Per separar allò més públic i allò més privat de l’habitatge. Ara les portes han passat a ser només part d’un límit, d’una frontera, ja no uneixen tant com separen.

Z:ARQUITECTURA-GProjectesAND_REFORMA_VIVIENDA_ARIBAU_PARISAN

Imagen1[2]

En aquesta reforma d’un habitatge de l’eixample barceloní, podem veure com les portes poden aconseguir que el passadís desaparegui. Que les estances passin a ser adjacents o comunes amb un simple gest: obrir o tancar la porta. El nucli de l’habitatge passa a ser al zona comuna, una zona que permet passar d’una estança a una altra sense tenir passadís, matisant a cada pas la privacitat de l’espai.

carabanchel2b018ed7968f6e84b1a7d9ef9d62daccml_Interior viviendas carabanchel_1024[3]

Aquests habitatges de Carabanchel, tenen passadís, però també donen la possibilitat als seus inquilins d’unir totes les estances mitjançant portes plegables, de manera que poden tenir la privacitat que el passadís ofereix o obrint les portes plegables tenir un espai unit i diàfan aprofitant que els llits dels dormitoris permeten ser desplaçats sota les prestatgeries i quedar amagats.

POSICIÓ DE LES PORTES

Una de les posicions en que es poden posar les portes, però que no sempre solen situar-se és en cantonada, una posició molt versàtil i dinàmica que dóna moltes opcions a les estances a què es dirigeix. El joc visual a què dóna lloc és molt interessant per la qualitat de l’habitatge, ja que a través d’aquesta porta podem arribar a entrar a tres sales adjacents.

Podem trobar-nos per exemple amb les portes en cantonada de la Villa Savoye, entre el passadís i el bany i el bany i l’habitació.

b2-plan villa savoye_MG_6025[4]

cano lasso cadiz_23_MR[5]

En aquest habitatge, podem veure com el fet de tenir les portes en posició de cantonada ens ofereix la possibilitat d’unir els espais. A més, com que aquestes portes són corredisses, permeten que l’absència de marcs ofereixi una unió total dels espais en cantonada, fent que aquesta desaparegui i la comunicació visual sigui molt més gran.

CONCLUSIONS

Malgrat que quan es parli de l’habitatge del futur i es tendeixi a anar cap a aquest com al tipus loft, sense portes. Després d’estudiar-les i pensar-hi una mica, podem veure com l’espai únic potser no és la opció més vàlida ni única. També podem veure com l’opció passadís potser ens minva les possibilitats i, en canvi, com més portes hi ha i més variabilitat tenim amb els espais, aquests s’enriqueixen més i guanyen qualitat. Estaria bé pensar l’habitatge del futur com un seguit d’estances capaces totes elles d’acollir tots els usos i habitants d’una casa.

[1] ReHABITAR en nueve episodios. Más puertas. X. Monteys P. 181
[2] ARQUITECTURA-G. Reforma Vivienda en Barcelona. 2009
[3] ARANGUREN & GALLEGOS. Viviendas en Carabanchel, Madrid, 2005
[4] LE CORBUSIER. Villa Savoye. Poissy. 1929
[5] CANO LASSO. Viviendas en el casco histórico de Cádiz. 2011

 

Més informació a:

Rehabitar : más puertas [5] http://cataleg.upc.edu/record=b1387663~S1*cat 

Casa collage : un ensayo sobre la arquitectura de la casa http://cataleg.upc.edu/record=b1196607~S1*cat

Anuncis
Imatge | Aquesta entrada s'ha publicat en Flexibilitat, habitatge i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s