Qüestió d’escales

Acostumats a relacionar els edificis en alçada amb el sector terciari, a pensar les relacions socials en planta baixa i a associar la gent gran en edificacions de poca alçada, els arquitectes Pons – Vidal – Galiana van fer néixer, a Barcelona-Nou Barris l’any 2011, una Torre per a gent gran tot trencant amb aquest esquema, reactivant un dels espais residuals fruit de la construcció de la ronda del 92 i dotant-la amb el mateix nom de la traça urbanística que encapçala, la Via Júlia.

situacio

És un projecte en el qual l’ESCALA n’és la protagonista, ja sigui des de la relació encertada que pren la volumetria de l’edifici amb la ciutat, per la posició interessant amb la que s’entrega al sòl a nivell de barri com, finalment, pel protagonisme que pren en el disseny i funcionalitat de l’edifici.

entorn

Fugint del típic prototip de nucli vertical en un edifici en alçada, generalment cèntric, introvertit, fosc i complint únicament la funció de connexió vertical, aquests tres arquitectes van donar la volta a aquesta situació tot exposant el nucli en façana.

nucli vertical

En una planta gairebé quadrada, dels aproximats 21m. de llargada dels costats nord i sud, les escales se situen als extrems de les cares ocupant 11m. Aquestes, queden unides per un corredor central de 2m d’amplada que dóna accés a 6 habitatges per planta, configurant, així, un espai de relació que travessa la planta de punta a punta en forma de “Z”.

planta tipus

De les 17 plantes, cada 4, se substitueixen dos habitatges per un espai comunitari a doble alçada on la connexió entre les escales i el corredor central s’amplia. Així doncs, apareixen tres comunitats en alçada amb carrers i places que s’obren a la ciutat i conviden a la relació social dels seus habitants.

unitat agregació

D’aquesta manera, aconsegueixen dotar la torre d’una característica inconfusible en façana i una connexió vertical que, no només permet moure’ns ràpidament en alçada, sinó que ens convida a parar-nos, observar la ciutat que ens envolta i a creuar la torre de punta a punta a través d’un espai en el que, no només hi ha portes d’accés als habitatges, sinó que funciona com a carrer amb voreres amples on establir-hi relacions.
Una nova manera dinàmica i interessant d’entendre les relacions en alçada, tot treballant l’ESCALA a diferents nivells, des del concepte més llunyà i visual, fins al més proper, físic i palpable.

escala-es

Maria Gelats Llobet

____________________
Per a més informació:
RICARD GALIANA ARQUITECTE, http://www.ricardgaliana.com/habitatges/torre-julia/
PAU VIDAL ARQUITECTE, http://www.pauvidal.eu/
AFASIA BLOG, http://afasiaarq.blogspot.com/2013/08/35-vidal-pons-galiana.html
DEZEEN, http://www.dezeen.com/2012/10/18/torre-julia-housing-by-pau-vidal-sergi-pons-and-ricard-galiana/
ON DISEÑO, http://www.ondiseno.com/proyecto.php?id=2019
HIC ARQUITECTURA, http://hicarquitectura.com/2012/02/torre-julia-pons-vidal-galiana-premio-ciutat-de-barcelona-2011/

PRESENTACIÓ CLASSE https://www.dropbox.com/home/Public/PRESENTACI%C3%93%20CLASSE_TORRE%20J%C3%9ALIA_MARIA%20GELATS

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s