Una manera d’aprofitament màxim de l’espai, la vivenda flexible

Un dels objectius fonamentals del sistema flexible en una vivenda, és conseguir una arquitectura que pugui acomodar-se als programes de necessitats més diversos i exigents, de manera que l’usuari tingui certes alternatives de canvi.

El concepte de transformabilitat s’entén com la capacitat de l’habitatge col·lectiu de donar lloc al canvi, per mitjà de la incorporació a la planta de tres conceptes bàsics: flexibilitat, diversitat i variabilitat. La utilització d’ells per separat o la seva combinació genera el que es defineix com a planta transformable.

En el cas de la flexibilitat, es tracta de projectes que incorporen un grau de llibertat que dóna cabuda a l’existència de diverses maneres de vida, basant-se en la simplicitat a través de la mobilitat, homogeneïtat espacial o adaptació dels elements divisoris o components de l’interior de l’habitatge.

Una manera d’aconseguir la flexibilitat es mitjançant la indefinició d’ús a les estancies, el qual s’aconsegueix moltes vegades amb una neutralitat d’accés unida a un possible ús polivalentt de les estancies.

Analitzant detalladament trobem que la vivenda flexible i l’aprofitament màxim de l’espai d’una vivenda poden presentar tipologies variades:

-Planta lliure i un nucli de servei

-Planta mòbil transformable

-Planta amb mobiliari mòbil

-Planta amb armari servidor

-Planta lliure i un nucli de servei

És l’absència de distribució o partició espacial amb un únic element que el conforma i delimita.

És una obertura de l’espai lligada a la idea d’alliberament, perquè es manifesta a través d’espais oberts o unitaris, supressió de passadissos, mòduls regulars que defineixen lineamientos i estructura mínima interior.

Waber house – Bauart Architects, Switzerland

WeberHaus, es basa en una forma volumètrica simple fomada per dos plantes. Cada planta de 10×4 metres té una clara zona interior lliure amb un nucli d’instal·lacions. En la planta baixa, la cuina es col·loca al centre de manera que ens divideix dos espais diferenciats, el menjador i la sala d’estar pero que alhora entre ells tenim una connexió oberta . El concepte de la planta superior és el mateix, el lavabo ens separa dues habitacions.

En aquest cas podem veure qe tenim una planta lliure però que en certa manera el nucli format per cuina i bany respectivament en cada planta ens marquen una subdivisió de l’espai.

Podem veure la flexibilitat aquí, en el fet de poder donar a cada espai, la utilitat que l’usuari vulgui, personalitzant-los a les seves necessitats.

 

6weberhaus_option3_sep_04weberhaus56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

495 West Street NY Tamarkin Architecture 2000

Aquest és un cas més extrem, en el qual veiem un nucli d’intal·lacions obert directament a l’espai de planta lliure.

És per tant, una planta amb pocs elements que el determinen, que ens permet una gran gamma d’usos, així com tmbé la divisió potseriors en habitacions separades. Aquesta tipologia permet un joc d’ordenacions infinit, admetent la major variabilitat possible de la planta.

43 (1)

 

-Planta mòbil transformable: és aquella que conté al seu interior un o més elements mòbils, que permeten la subdivisió de l’espai en recintes menors i / o de mides diverses. El seu concepte està basat en la lleugeresa i en l’obertura a la possibilitat de diverses de plantes, proposant la variabilitat -reversible o irreversible com el seu lema fonamental. Alguns dels elements mòbils que s’incorporen poden ser: envans mòbils, mobles o elements de filtre com lamel·les, cortines etc.

-Tabics mòbils:

Villa les Roses – Fabianne Couvert & Guillaume Terver, France

Projecte que respon a dos requisits aparentment contradictoris: per una part, permetre que cada peça funcioni de manera independent i, per altra part, mantenir una gran fluidesa entre els diversos espais.

La distribució està formada per dos elements principals. El primer element format per la cuina i el bany i el segon element format pel despatx-dormitori-menjador. Els dos elements permeten ser dos espais diferenciats mitjançant uns tabics mòbils de fusta.

uuuhf

 

uu

 

-Mobles estructuradors:

Vivienda-estudio para un diseñador gráfico – Roger Hirsch and Myriam Corti, Nova York

L’objectiu és crear un interior que funcioni com a vivenda i com a estudi per a un disenyador gràfic, tot en un apartament de dimensions mínimes.

La solució és la col·locació d’una estructura de fusta que divideix la sala d’estar del dormitori i permet transoformar l’àrea de vivenda en un estudi i a la mateixa vegada permet el pas de costat a costat.

ggdd

 

– Elements de filtre, lamel·les:

Rehabilitacio vivenda – BAAS

Els diferents espais es poden unir-se o separar-se obrint i tancant un sistema de lamel·les.

Jordi-Badia-BAAS-casa-CP-salon-cerrado-600x590Jordi-Badia-BAAS-casa-CP-comedor-abierto-600x590

Planta amb mobiliari mòbil

Permet adaptar la planta a diferents usos mitjantçant la mobilitat del mobiliari.

White Design – Optio, Göteborg

Projecte que ens ofereix diferents ambients en un espai limitat, una gran habitació d’ús canviant mitjançant mobiliari que s’amaga i es transforma.

Compta amb un bany i una cuina ben equipada i un espai multifuncional gràcies a l’equipament d’un mobiliari mòbil.

La planta adapta diferents usos relacionats amb les necessitats de l’usuari.

wyy

 

eyyy

 

qqyyyy

 

ty

Womb – Johnson Chou, Toronto

Dissenyat per a ser un espai multifuncional transformable mitjançant mobiliari que gira i desapareix en les parets i el terra.

És capaç de transformar-se per a fer front a la vida quotidiana i per a ser un espai de lliure mobiliari per a diverses funcions.

 

 

 

 

 

3Sin título

qProjeto Johnson Chou 04

Planta amb armari servidor

– Black Treefrog – Spltterwerk, Austria

Es tracta d’una planta lliure on el centre està buit i desocupat amb una funció bàsica: ser ocupat per les funcions desplegables que l’usuari vulgui fer aparèixer.

La planta va acompanyada d’uns armaris que contenen totes les funcions domèstiques, cada una de les quals, al desplegar-se ocupa el centre.

Així totes les funcions es desenvolupen en un mateix i únic espai.

err11wq

 

 

 

 

wq1err111
vv

Drawer House – Nendo, Tokio

Com el seu nom indica, la casa Drawer (calaix) sorgeix de la idea de guardar els objectes funcionals quotidians per treure’ls quan l’usuari desitgi i necessiti.

Espais funcionals com la cuina o el bany queden ocults. Inclòs l’accés principal de la casa o les boques de l’escala són delatats tan sols per el discret mecanisme de tancament, convertint la vivenda en un joc de mans.

wq121

yu yu1 yu11 yu111

Conclusions

La vivenda flexible, per tant, permet a l’usuari prendre el control del seu propi habitatge, permetent una personalització de la vivenda a base d’una adecuada relació entre el disseny i les necessitats de l’usurai.

Alhora podem aconsegueir espais pràctics eliminant gairebé per complet els elements de circulació (corredors o passadissos).

El client pot adaptar-lo a les seves necessitats, des de les més senzilles a les més exigents. Podent aconseguir qualsevol mida i tipologia d’habitatge.

Es pot aconseguir també unificacions d’espais dotant-los amb un caràcter multifuncional o bé diferenciar els espais amb elements divisoris com ja hem vist.

Poder aconseguir una llibertat en la distribució i organització de l’habitatge és un dels temes més característics de la vivenda flexible.

Tanmateix observem que l’absència de compartimentació i la presència d’espais diàfans i de planta lliure pot arribar a convertir l’habitatge en un espai molt unificat i de poca privacitat, per tant les vivendes flexibles són apropiades per a un o dos usuaris, ja que en el cas d’una família nombrosa la vivenda compartimentada es la solució òptima i no pas una vivenda de planta lliure i transformable com ho és la vivenda flexible.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s