26 HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL  a Es Mercadal, Menorca, 2011

Jaime J. Ferrer Forés, arquitecte


Clara Aresté Florensa
D:PROYECTOSES MERCADAL-ES MERCADAL PUBLICACIONES61013ESMER

Es Mercadal és un municipi de Menorca de 5425 habitants. Té un teixit urbà format per carrers estrets i patis petits.

El projecte fa que, a escala urbana, el teixit sigui continu. L’estratègia es basa en l’optimització de la superfície de la parcel·la. De manera que l’edificació és compacta, tant en planta com en secció -té només dues plantes d’altura-. Per poder arribar a complir aquests requeriments, s’utilitzen unes crugies tranversals als carrers que limiten la parcel·la i es creen un seguit de patis que uneixen, i alhora separen, els habitatges.

D:PROYECTOSES MERCADAL-ES MERCADAL PUBLICACIONES71026 MER-

26-viviendas-de-proteccion-oficial-en-es-mercadal-menorca-3458-20130530140306 26-viviendas-de-proteccion-oficial-en-es-mercadal-menorca-3456-20130530140241

Aquests patis presenten els següents avantatges: la millora acústica del conjunt, ja que l’edifici es troba just al costat de la Via de Ronda, una de les principals de la població, de manera que s’evita el soroll del trànsit; control climàtic, ja que s’afavoreix la ventilació creuada de tots els habitatges; control lumínic i garantia de la privacitat dels habitatges, ja que no es veuen entre ells i a més, queden ocults a la resta de la població.

D:PROYECTOSES MERCADAL-ES MERCADAL PUBLICACIONES71026 MER-

                   VPO_MERCADAL_11 Captura

El sistema d’accessos és també molt senzill i clar, es tracta d’utilitzar dos corredors principals de 2,5 m d’amplada els quals permeten no ser passadissos foscos. A més, a aquests corredors hi trobem obertures a doble altura que permeten una il·luminació i ventilació d’aquests òptimes.

D:PROYECTOSES MERCADAL-ES MERCADAL PUBLICACIONES70309 MER-

VPO_MERCADAL_20VPO_MERCADAL_19VPO_MERCADAL_24

Les tipologies dels habitatges són molt semblants, de manera que s’aconsegueix una senzillesa constructiva gran i una seriació i repetició dels elements utilitzats. Ens trobem amb habitatges de 90 i 80 m2 de 3 i 2 habitacions respectivament. La base d’aquesta tipologia en forma d’H fa que l’accés a l’habitatge es faci per un corredor que circula pel costat del pati. El nucli de la planta passa a ser el bany que fa de separador de zona de dia i zona de nit, ambdues zones unides i separades pel pati.


Ens quedaria el dubte, però, de saber si el fet d’estar tant d’esquenes a la població és un plus o un punt negatiu pel projecte a l’hora d’habitar-lo. Seria interessant poder parlar amb els inquilins d’aquests habitatges i descobrir si els avantatges de viure bolcats a l’interior són més que no el fet d’estar aïllats de l’emplaçament que els envolta.

D’altra banda, estaria bé poder comprovar la resolució del fet de tenir dos habitatges diferents que donen front a un mateix pati i saber quins sistemes s’utilitzen per aconseguir garantir la privacitat de l’habitatge, les obertures, l’aliniació de línies visuals…

Més info:

http://ferrerfores.com/?page=43
http://www.plataformaarquitectura.cl/cl/02-268315/vivienda-social-en-es-mercadal-ferrer-fores
http://www.premiosdearquitectura.es/es/Obras/26-viviendas-de-proteccion-oficial-en-es-mercadal-menorca-464.html 
Anuncis
Enllaç | Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura, habitatge i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s