OCMW Nevele residència per a gent gran

OCMW Nevele es tracta d’una residència per a la tercera edat.

Es una obra a mans d’un grup d’arquitectes emprendedors que formen el nom de 51N4E.

El projecte consisteix en l’ampliació d’un edifici existent utilitzat com a local social incorporant 54 unitats d’habitació destinades a habitatges per a gent gran.

La construcció dura uns 8 anys, desde 2004 fins el 2012.51N4E_060_OCMW_Nevele_029_high_res__Filip_Dujardin_1

El projecte es troba emplaçat a Nevele, un petit poble de Bèlgica duna població aproximadament d’unes 3000 persones. Les cases aïllades particulars i els camps agrícoles caracteritzen i dominen el paisatge típic dels pobles belgues.

La col·locació d’un programa de 4400 m2 a un lloc pràcticament ple porta a la idea de minimitzar l’espai mitjançant un volum en forma de Y que s’ocupa de la situació suburbana en múltiples nivells.

Podem veure l’edifici existent de maó marcat en blanc i la unió del nou edifici en forma d’Y marcat en negre.

emplasament2

 

Les zones verdes desaprofitades i residuals del voltant de l’edifici es converteixen en jardins i zones matisades i fragmentades. Són jardins que queden oberts al poble i es produeix una relació més directa entre els residents i els habitants del poble.

El pati que quedava obert amb l’edifici preexistent es converteix en uns horts centrals que queden tancats i enclaustrats mitjançant la incorporació del nou edifici en forma d’Y.

Per altra banda la terrassa de la primera planta es converteix en un mirador cap al paisatge dels voltants.

Es un edifici permeable que deixa gaudir als residents i al personal dels jardins dels voltants formant una comunitat tant dins com fora de l’edifici i un espai públic que va més enllà de la pròpia parcela.

A la planta baixa podem trobar tant les zones més comunes, com menjador, gimnàs, sales de jocs com les mé íntimes com ho son les pròpies habitacions.

Les persones que pateixen de demència o són menys independents es troben en les habitacions de les ales de la Y, habitacions més segures a nivell de sòl.

planta1

 

Es tracta d’una planta senzilla on les habitacions queden seguides entre elles amb la presència d’un gran corredor de 2,5 m que dona accés a aquestes.

Als extrems de cada ala es troben habitacions obertes comunes per als residents.

La tipologia d’habitació és molt senzilla. Té un hàbil desencaix geomètric que permet generar dos espais diferents. el dormitori, molt íntim, i la sala d’estar molt oberta al corredor. En forma de S. El bany es troba entremig dels dos espais.

La sala d’estar conté una finestra interna que pot ser tancada per cortines i una porta corredera que permeten als residents obrir la sala d’estar al corredor i sumergirse a la vida cuotidiana amb possibles relacions amb els visitants, el personal i els propis veïns.

Per tant el corredor funciona com una extenció de la habitació, no sol permet la circulació sino que es converteix en un espai col·lectiu amb facilitat d’acollir visitants i d’ocuparse.

A diferencia de la residència de Peter Zumthor el corredor no està ammoblat, la qual cosa pot donar la sensació d’espai no tant utilitzat i amb un caràcter més hospitalari.

Mitjançant les seccions i un dibuix esquemàtic es pot veure les relacions que es produeixen entre la part més privada i íntima passant a lo mes públic.

big_407899_3330_Senza-titolo-65esqema

 

La façana de l’edifici està formana per una rajola vidriada vermella a les zones més públiques i obertes a l’exterior i, per formigó en les parts més íntimes i funcionals com en la part del pati dels horts.

51N4E_060_OCMW_NEVELE_PHOTOS_001_COPYRIGHT_FILIP_DUJARDIN_full

La composició d’aqesta façana també es caracteritza per un alt nivell d’abstracció. Les rajoles estableixen una retícula que regula el tamany de totes les finestres. Les obertures equivalen a 8 rajoles d’ample per 8 rajoles de llarg.

Es creen les zones ajardinades i terrasses que es converteixen en miradors cap a la ciutat.

També veiem la presència de nuclis exteriors qe et porten directament des dels jardins fins l’interior de l’edifici.

Mitjançant cortines i correderes pots graduar el nivell de privacitat de l’habitació.

51N4E_060_OCMW_NEVELE_PHOTOS_005_COPYRIGHT_FILIP_DUJARDIN_full51N4E_060_OCMW_NEVELE_PHOTOS_007_COPYRIGHT_FILIP_DUJARDIN_full

Una gran marquesina d’acer marca l’entrada a la residència, que s’extén sobre el camí públic.

17102013135517Ter_leenen3

Marta Sarroca Ramon

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s