EL PASSADÍS EN L’HABITATGE

Vladimira Peycheva Peeva

Com és? Quin % ocupa?Quantes estances serveix? És necessari ? Com es pot optimitzar?

Primer començarem traçant unes constants i unes variables que estudiar per poder obtenir una visió global i entendre el paper del passadís en l’habitatge.Image

Comencem pel primer grup 0 hab amb un 5,35% de passadísImage

En el segon grup 1hab 1 wc trobem 4 exemples amb variació de 9-12% de passadís

ImageImageImageImage

Ara passem a estudiar els habitatges de 2 hab 1 wc variant del 8,3% al 17% destinat a passadís:

ImageImageImageImage

Tot seguit mirem els habitatges de 3hab 2wc amb uns 7-23% destinats a passadísImageImageImageImage

i per últim estudiem el habitatges de 4 o més habitacions que presenten entre 20-32% de la superfície total destinada a passadís

ImageImageImageImageImage

Organitzant tot en una taula podem veure clarament les variacions i relacions que es presenten entre % destinat a passadís,estances servides i superfície de l’habitatge.Image

les CONCLUSIONS que treiem segons cada variable són les següents:

Proporcions ample/llarg

<10estances   1:3  La proporció prredominant es la 1:3 fins les 10 estances servides.

 >10estances combinació de proporcions . A partir de les 4 hab i pisos grans on es serveixen 10 o més estances és necessari convertir una part del passadís en rebedor i trobem proporcions de distribució 1:7 1:10 passadissos llargs servint les habitacions i serveis i 1:2 o 1:3 passadissos cómodes i amples com a rebedor servint les estances comunes com ara la sala i menjador.

Percentatge destinat a passadís

1hab mitja  13,6% de la superfície total del pis es destina a passadís

2Hab mitja  12,2% de la superfície total del pis es destina a passadís

3hab mitja  10,2% de la superfície total del pis es destina a passadís
4hab mitja  20% de la superfície total del pis es destina a passadís
<10estances (1-2-3 hab)  el % destinat a passadís va disminuint a la que augmenta la superfície del pis ja que major part ara és ocupada per més estances

>10estances servides (>4hab) el % es dispara a un considerable 20% ja que un passadis estret i llarg no pot servir tantes estances sense convertirse en un cul de sac,fosc i incómode.Així que es dona més importancia al passadís ara també coma distribuidor i espai auxiliar.

Per visualitzar clarament aquest ocmportament s’han elaborat les següents taules:

ImageImage

Donant-li una volta més es proposa questionar el tema funcional i estétic del passadís, la seva necessitat,optimització o eliminació.

Necessitat de passadís i propostes d’aprofitament

1hab  mitjana  13,6% de la superfície total del pis es destina a passadís

Inevitablement en els habitatges de menor superfície el passadís no s,ha de deixar únicament com a espai de pas ja que es converteix en m2 inútils i perduts, per tant es podria plantejar ampliar-ho convertit-ho en un espai d’emmagatzematge o zona de lectura,zona amb vegetació o mobles auxiliars formant un rebedor útil.

2Hab  mitjana  12,2% de la superfície total del pis es destina a passadís

En aquests casos el passadís es púrament una peça rectangular de proporcions justes per permetre el pas d,un espai a un altre, de nou, desaprofitat- integrant elements com llibreries,o armariets empotrats  li donem ús i ho podem considerar una estança més.

3hab mitjana  10,2% de la superfície total del pis es destina a passadís

El passadís es torna més esbelt i més  innecessari, per tant s,haurien de plantejar bé els accessos a les estances permetent una zona de pared on poder incorporar mobles auxiliars i donar-li utilitat al passadís o conformar un rebedor.

4hab  mitjana  20% de la superfície total del pis es destina a passadís

En aquest tipus d’habitatges, el passadís adopta dues formes- llarg i esbelt o de doble proporció ( 2 part ample de rebedor i altres estretes de pas a les estances. D’aquesta manera es perd molt d’espai i els accessos a les estances es tornen tristos i simples. Es pot donar una bona volta a tota la distribució pensant un accés a les estances a través d’altres i utilitzar el mobiliari com a delimitador estalviant-nos paraments verticals i permetent una percepció de l,espai més amplia.

Image

Queda en les nostres mans fer del passadís una estança més i donarli comoditat i utilitat per tal de no desaprofitar la superfície que ocupa i gaudir de la seva funció!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s