LA PASSERA MÉS ENLLÀ D’UN ESPAI DE PAS

La passera més enllà d’un espai de pas, és un treball que tracta de destacar el paper que pot tenir la passera en l’habitatge col·lectiu, posant en relleu la qualitat d’aquest espai de transició.

En primer lloc s’exposen alguns dels antecedents més rellevants de la història que han influenciat, en gran mesura, les interessants solucions dels projectes més actuals.

I després, a través de l’analisi i comparació gràfica de quatre projectes exemplars s’intentarà esclarir quins són els factors que fan que l’espai domèstic es dilati cap a la passera, i viceversa, per acabar convertint-la en un lloc habitable i ple d’activitat.

Diapositiva04Diapositiva05Diapositiva06Diapositiva07Diapositiva08Diapositiva09Diapositiva10Diapositiva11Diapositiva12Diapositiva13Diapositiva14Diapositiva15Diapositiva16Diapositiva17

CONCLUSIONS

En primer lloc, l’espai que tractem queda definit per una geometria, unes mides i una secció, que influenciaran directament en el seu ús. 

En el primer exemple dels apartament per a gent gran de Suïssa trobem la passera més gran, de dimensions desmesurades en proporció a l’habitatge, que va canviant la seva amplada perquè es generen uns petits retranquejos de manera que es va llegint el programa que hi ha a l’altra banda. En aquest cas, la part estàtica està pensada per situar-se al costat dels finestrals de la passera- galeria, a diferència de l’edifici per a joves de Sant Andreu, exemple quatre, on les circulacions queden a la banda més allunyada de l’habitatge i els retranquejos són més exagerats degut a la posició del safreig, de manera que insinuen que l’espai estàtic de sala-mejador està just sota la finestra de la cuina. Per tant, cal incorporar el factor del recorregut en les circulacions, doncs, per projectar i entendre aquests espais.

En el segon exemple, els apartaments Kitagata, també hi trobem un safreig però a l’exterior formant part d’aquest espai de transició a mode de terrassa passant que travessa l’edifici de tal manera que la passera queda neta per la circulació i es dilata en trobar la terrassa, amb les dimensions d’una habitació com a Suïssa però a l’exterior, i que en secció està elevada 15 cm per sobre el paviment de la pròpia passera de manera que marca una certa privatització de l’espai i amb el volum previst pel safreig dóna un cert grau d’intimitat, un altre factor a tenir en compte.

A l’edifici d’habitatges de Badalona, el tercer exemple, aquest grau d’intimitat esdevé més accentuat, ja que entre la passera i els patis d’accés a l’habitatge hi ha un tancament que només els comunica per l’aire ja que no hi ha coberta i per una porta, això ens porta a unes mides de la passera mínimes i a una generositat més accentuada en aquest altre espai de transició. A diferència del primer exemple que trobavem una passera tota tancada, per tant, també la situació i el clima ens porta a un cert tipus de solució o a una altra.

Així doncs, a part dels aspectes ennunciats al principi, més relacionats amb la forma com ho són la GEOMETRIA, les MIDES i la PROPORCIÓ, també trobem condicions més físiques, ZONES més DINÀMIQUES, de RECORREGUTS, o ZONES més ESTÀTIQUES, i encara es sumen més variables, altres aspectes intangibles, com ho són el tema social de la CULTURA, la SEGURETAT i la INTIMITAT, o factors més aviat ambientals com ara el CLIMA i l’ORIENTACIÓ.

Per veure el treball complet cliqueu al següent enllaç:

Treball investigació_la passera més enllà d’un espai de pas

Meritxell Perxachs Vide

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura, habitatge, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s