El moble com a estructurador de l’espai

Encara que sovint els mobles s’han entes com a objectes deslligats de l’arquitectura, en molts casos pasen a conformar l’espai i a articular els diferents usos dins l’habitatge i per tant podriem dir que pasen a ser arquitectura també, ja que si en prescindisim l’arquitectura quedaria despullada, sense gran part de les qualitats que la fan habitable.

L’objectiu d’aquest recull de projectes és el d’estudiar l’us del mobiliari com a estructurador de l’espai en l’arquitectura. S’estudiaran diferents exemples per a comprovar diversos sistemes i les seves ventatges i desventatges així com les condicions en que són aplicables.

Diapositiva2

Diapositiva4

Diapositiva3

Diapositiva5

Diapositiva6

Diapositiva7

Diapositiva8

En aquests exemples podem observar dos disposicions bàsiques dels mobles en la planta o una barreja de les dues. Es disposen els mobles al centre de l’espai creant una serie de subespais al seu voltant i permetent una major relació amb l’exterior, o es disposen al perimetre de l’espai, permetent així un gran espai central, però limitant així les conexions amb l’exterior.

La disposició central permet una major diferenciació dels espais i per tant més intimitat d’un espai a un altre, però necesita un espai amb unes proporcions bastant quadrades i d’unes dimensions considerables ja que és necesari com a mínim un espai de circulació al voltant d’aquests nuclis.

La disposició perímetral crea un únic espai central que acull totes les activitats de l’habitatge. Al concentrar-se al perímetre permet economitzar més l’espai ja que s’estalvia l’espai de circulació perimetral i és més adequada per a espais amb unes proporcions més allargades. Al ocupar el perímetre per això, es dificulta la relació amb l’exterior.

Combinant aquestes disposicions es poden conseguir les aventatges d’unes i altres, encara que no sempre tot és posible.

A més es poden afegir sistemes que permetin la mobilitat d’alguns elements, el que ens permet utilitzar-los en vivendes més reduides, però que en ocasions enganyen ja que també es necesita un espai cap a on es puguin moure aquests elements.

Willi Imgruth

Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura, Flexibilitat, habitatge i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s