CASES PATI A ALCÚDIA

Imatge

El projecte present planteja una agrupació de 30 habitatges d’estiueig dissenyada per dos estudiants novells de l’escola d’arquitectura de Madrid en el marc de l’assignatura de projectes.

Les vacances són aquell temps que hom disposa per descansar, desconnectar i viure una altra realitat separada del lloc de convivència habitual i sobretot per allunyar-se de la rutina diària lligada al treball i als horaris normalment rígids. Des de temps ençà alguns sectors socials que s’ho van poder permetre hi dedicaren una especial atenció a l’hora de planificar-les en una franja temporal i procurar-li una ubicació en el territori. Quan el clima era extrem o indesitjat es fugia de la residència habitual per cercar un espai on la climatologia i els recursos de l’entorn fossin més benèvols. És així com sorgiren aquells llocs, i amb ells habitatges, on poder-les gaudir. Parlem, entre altres exemples, dels balnearis o dels palauets a les zones d’estiueig de les costes del País Basc o de Sitges, impulsades correlativament per l’aristocràcia i la burgesia benestant.

Així doncs, aquests habitacles pretenien cobrir unes necessitats relatives al descans i la relació amb una natura acollidora. S’emplaçaven en espais d’on poder fruir d’un entorn amb unes qualitats apreciades. D’aquesta manera els indrets escollits eren de clima temperat, a la vora de la mar i assolellats. És aquí on entra en joc la tipologia dels habitatges per poder satisfer les volicions que requerien aquells qui en volien fruir. Aquesta havia de permetre el contacte directe amb el lloc, el paisatge i les seves qualitats ambientals tant físicament com visualment. Hi proliferen doncs les obertures cap a bells paratges – el mar o la vegetació – i els accessos directes cap a aquests elements. I també el pati, element arquitectònic propi dels climes càlids amb unes propietats ambientals òptimes de ventilació, de refrigeració, d’il·luminació i de privacitat.

Imatge

Palauet a Biarritz – Estiuejants a Sitges

Podem trobar referències sobre aquesta tipologia d’habitatges que han utilitzat la solució del pati com a sistema adequat a la demanda vacacional:

En primer lloc, situat a Sant Antoni de Calonge (Costa Brava) i sense executar, J.A. Coderch projectà Torre Valentina. Es tracta d’uns habitatges de caire vacacional assentats a sobre d’un desnivell força pronunciat a la vora de la mar. L’arquitecte va optar per aglutinar per grups els habitatges de planta allargada on intercalava les estances del programa i els patis a sobre de plataformes que descendeixen seguint la orografia del terreny.

Imatge

vista parcial de la maqueta del conjunt

Imatge

planta general

Imatge

grups d’habitatges

Imatge

planta i secció (per un pati) d’un habitatge

En segon lloc, els arquitecte Cruz y Ortiz han projectat a Sancti Petri (Chiclana, Cádiz) una urbanització de cases pati. Es tracta de 68 habitatges agrupats en dos grans nuclis lleugerament girants entre ells. Aquests estan inscrits en parcel·les iguals i configurats en forma d’ela, de forma que s’aprofita al màxim la orientació solar i alhora es garanteix la privacitat de cada un d’ells.

Imatge

vista parcial del conjunt

Imatge

planta del conjunt

Imatge

primera tipologia

Imatge

segona tipologia

Imatge

tercera tipologia

Un cop vistos aquests dos exemples podem apreciar que el pati és configura dins de la vivenda de vàries formes: o bé intercalant-se entre les parts cobertes del programa o bé centrifugant el programa cap al perímetre. Però permetent un contacte cap a l’exterior buscant la llum, l’aire i la natura i sempre privats. Aquest fet permet ajuntar varis habitatges creant agrupacions lineals o en estora.

El projecte principal que es presenta en aquesta entrada està ubicat a Alcúdia, a la l’illa de Mallorca. És un típic indret de vacances, de caire marítim i tranquil en un emplaçament allunyat del nucli urbà i situat enmig dels camps de cultiu.

Imatge

L’agrupació de 30 cases està inserida en un “cràter” de 78 metres de costat i de 6 metres de profunditat que respon a l’altura de dos pisos. una solució en secció que permet una mínima invasió del camp visual en aquest paratge. La peça de les vivendes és un gran cos blanc el qual es sustenta gràcies als elements verticals i està perforat per patis pels quals entra la llum a l’interior dels habitatges i la planta baixa. La planta baixa acull l’espai públic amb piscina, horts, vegetació, zones de descans i diferents espais polivalents. S’hi accedeix mitjançant quatre rampes situades en el perímetre i des d’allí s’arriba als nuclis verticals de cada una de les vivendes. Tot el conjunt és defineix a partir de la geometria del quadrat: utilitzant les operacions d’adició, repetició i resta és configura la formalitat del projecte. La imatge aèria del projecte recorda un cashba (a la imatge la de Marrakech), un teixit urbà d’altíssima densitat degut a la reduïda vialitat que junt amb la poca possibilitat de relació amb aquesta deixa el pati com la millor solució ambiental pels habitatges.

Imatge

Imatge

Imatge

Seguint amb la lògica modular del quadrat, la planta de l’habitatge és un quadrat de 12 metres de costat resultant de la composició de quadrats més petits, de 4, 3, 2 i 1 metre de costat. La casa és de caràcter introvertit: una caixa tancada i travessada per un nucli vertical i per quatre patis que permeten il·luminar l’habitatge i la planta inferior. L’únic pati que no comunica amb la cota inferior és el més gran que acull vegetació.

L’espai interior està banyat per la llum que prové d’aquests patis. Es tracta d’un gran espai organitzat pels prismes de vidre que permeten la creació de diferents zones, on la concepció de diferents funcions és deixa a la mà dels qui l’habitin. Per assolir aquest objectiu les instal·lacions i l’equipament de l’habitatge és disposa al llarg d’una de les parets on s’hi inclou la cuina, la taula (plegada), l’emmagatzematge, el llit (plegat), la dutxa i el lavabo.

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

alumne_ FRANCESC TÀSSIES I SALSE

Aquesta entrada s'ha publicat en arquitectura, habitatge i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s