EMBT – Vivendes per a gent gran a Santa Caterina

Alumna: Mireia Martín Salvanyà

Es tracta d’un cas particular d’habitatges degut a la geometria i al lloc on pertany. Amb aquests paràmetres i el joc volumètric, l’edifici és diferent en totes les plantes. Aquestes variables fan que, malgrat haver-se estudiat com un possible cas d’edifici en torre suposant-lo de més plantes, no sigui possible imaginar-se’l pertanyent a aquesta tipologia.

Situat en el context del Mercat de Santa Caterina, l’edifici pertany a tot el conjunt, entenent-se com un sol projecte mercat i habitatges, ja sigui pels usos que comparteixen en planta baixa i relacions d’espai públic que s’estableixen, la relació volumètrica i els jocs en alçat i secció amb tot el conjunt.

El conjunt de 59 habitatges de PB+5, el configuren dues peces, una en forma de L invertida i un altre en forma de barra. La primera, orientada a nord-est i la segona a sud. La planta tipus es basa en un corredor central amb un sol nucli (un per edifici), que va buscant la llum en diferents punts i distribueix les diferents vivendes, 7 en l’edifici en L i 10 en l’edifici en barra, en total 17. En l’edifici en L, el corredor va en façana, de manera que només dóna a vivendes per una banda. Degut a l’orientació del conjunt, encara que acostuma a buscar el sud i sud-est, moltes de les vivendes queden orientades a nord, un dels punts dèbils del projecte.

Malgrat la planta tipus, el nombre de vivendes per planta va variant degut a l’enretirament de la façana de l’edifici, que dóna lloc a les terrasses, en alguns casos d’accés comunitari i, d’altres, d’accés privat. Aquesta estratègia genera l’aspecte escultòric del conjunt. Així, en la planta primera, tenim 6 vivendes, ja que un dels edificis no conté vivenda fins la planta tercera i, en les altres, 12 i 17.

Les vivendes estan formades per un petit espai d’entrada, normalment directament vinculat al bany, una cuina integrada en la sala d’estar-menjador, el dormitori i una terrassa. Les estances principals sempre donen a façana i el bany queda interior, tret d’algunes excepcions. Excepte quatre vivendes que tenen 2 dormitoris, la resta en tenen només un.

La façana, d’arrebossat blanc i carpinteries correderes de fusta, té una composició que juga amb l’enfonsament del pla de les obertures i els diferents tamanys que presenten, segons si donen a sala d’estar, dormitori o nucli d’escales.

En resum, es tracta d’un projecte particular molt pensat des del lloc i en relació amb la resta del projecte, cosa que el fa impossible de pensar en un altre lloc com un cas de tipologia edificatòria concret.

 

Santa Caterina_1

 

En l’ortofoto s’observa la implantació del conjunt del projecte en el teixit urbà.
proyecto sta caterina internet

 

La relació entre el projecte del mercat i l’edifici de vivendes.

Imatge_006_4

La planta tipus. Les proporcions entre vivenda, circulacions i nuclis.
Imatge_004_6

La presència de més nuclis de comunicació verticals en la planta baixa, degut a la relació amb el mercat. No només trobem l’accés a vivendes sinó que s’afageixen els  que van  a l’aparcament. Imatge_008_5

La vivenda tipus, composta d’accés, bany en relació amb l’accés i l’estança principal de sala d’estar-menjador-cuina, balcó i dormitori.Imatge_010

S’oberven les diferents alçades que va agafant l’edifici per relacionar-se amb el projecte del Mercat de Santa Caterina, així com la composició de la façana amb els criteris ja esmentats, que busquen un cop més la relació amb l’entorn. Imatge_036

Imatge_012

Quant a mireiamartinarq

Architect from Barcelona
Aquesta entrada s'ha publicat en habitatge, Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s